Włochy znane są z różnych przepysznych potraw, pośród jakich bez wątpienia światową sławę zdobyła pizza. Lecz jeżeli smakować ma ona jak powinna, to obowiązkowo do jej upieczenia trzeba użyć składników o najlepszej jakości, w tym również takich jak mozzarella włoska. Mozzarelle wytwarzane są w dużej ilości krajów, i niekiedy udało się otrzymać rzeczywiście dobry smak. Lecz z paru powodów nawet nie ma co ich próbować porównywać do tego, co zaoferować mogą włoscy producenci, niejednokrotnie robiące sery zgodnie z tradycyjnymi recepturami.
Bierze się to nie tylko z bardzo dobrego mleka, które pochodzi od zwierząt wypasanych na najczystszych łąkach, ale także przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Typowa mozzarella buffala produkowana jest wyłącznie z mleka pochodzącego od bawolic. To mleko zawiera nieco większą zawartość tłuszczu, z tego też powodu cechuje się odrobinę kwaskowym, a jednocześnie naprawdę delikatnym smakiem.
Buffala jest nazwą zastrzeżoną jedynie dla niektórych regionów Włoch, lecz nabywając ten rodzaj sera spodziewać się można doskonałej jakości. Jeśli ktoś zdecyduje się go spróbować, to może odwiedzić jakiś dobry sklep mający w ofercie produkty włoskie pod adresem https://www.northcoast.pl/, zapewne uda mu się go tam zakupić. Odwiedzając taki sklep warto rozejrzeć się za następnym interesującym serem, jakim jest mozzarella burrata. Cechuje się ona tym, że w środku białej kulki posiada kieszonkę pełną maślanego płynu, która powstaje w trakcie wytwarzania, przez dodanie niedużej ilości masła.
+Tekst Sponsorowany+