Jeśli ktoś miał okazję skosztować prawdziwej włoskiej pizzy, to na pewno zobaczy wiele różnic w stosunku do tego, co często jest tylko nazywane pizzą. Obecnie można taką pizzę kupić nie tylko we Włoszech, ale również w wielu innych krajach, ponieważ ta kuchnia stała się popularna na praktycznie cały świecie. Lecz należy zwrócić uwagę przede wszystkim kto ją robi, lecz również z jakich produktów została zrobiona. Bo to właśnie składniki są odpowiedzialne za to, że dania włoskie smakują tak niepowtarzalnie i wyjątkowo. Rzecz jasna zawsze można je zrobić ze normalnej mąki, dokładając zwykłą szynkę i ser, lecz to już nie będzie to samo. Na szczęście nie ma dzisiaj problemów ze zdobyciem tego typu składników, ponieważ bez żadnego problemu można je kupić w wielu sklepach.
Dostępna jest oczywiście również najprawdziwsza mozzarella włoska, bez której ciężko sobie wyobrazić na przykład pizzę. Lecz ten rodzaj sera świetnie się sprawdza także w innych ciepłych daniach, przykładowo tartach czy zapiekankach, oraz wyśmienicie się komponuje z pomidorami i ziołami w rozmaitych sałatkach. Włoską mozzarellę spotkać można najczęściej pod postacią niewielkich, białych kulek, które są umieszczone w torebce z zalewą. Posiada ona lekko miękką, delikatną konsystencję, a po rozerwaniu zostają charakterystyczne postrzępienia, które świadczą o wysokiej jakości sera. Przeważnie jest produkowana z mleka krów, cechuje się wtedy łagodnym, delikatnym smakiem. Lecz w wielu sklepach pojawiać się też zaczęła mozzarella buffala, jaką się wytwarza z mleka które pochodzi od bawolic.
Dzięki temu jest ona nieco bardziej wyrazista, też dzięki większej zawartości tłuszczu. Coś dla siebie w propozycji włoskich serów znajdą też osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, dla nich jest chociażby dostępna mozzarella kuchnia włoska producent. Wszystkie włoskie mozzarelle robione są z mleka wysokiej jakości, z tego też powodu ich smak jest tak niepowtarzalny i wyjątkowy. Bierze się to także z faktu, że kuchnia włoska producent stosuje wypróbowane przez lata receptury i przepisy.
+Tekst Sponsorowany+