Jednym z ważniejszych obowiązków podczas prowadzenia gastronomicznej działalności jest zadbanie o odpowiednią jakość wpuszczanych do kanalizacji ścieków. Jest to niezwykle ważne przez dwa powody. Po pierwsze tego wymagają przepisy, a za ich złamanie mogą grozić różne konsekwencje finansowe. Lecz takie też mogą się pojawić, jeśli zatkaniu uległaby rura kanalizacyjna, wtedy koszty jej udrożnienia również nie byłyby małe. Dlatego też koniecznym elementem wyposażenia takich lokali powinien być odpowiednio dobrany separator tłuszczu. Takie separatory składają się ze specjalnie zaprojektowanej komory z przegrodami wewnątrz.
Takie przegrody przytrzymują przy dnie ciężkie osady, zaś lekki tłuszcz będzie się unosił na powierzchni. Z tego też powodu sam montaż takiego urządzenia nie wystarczy, ale trzeba go jeszcze regularnie opróżniać. Przegląd separatorów należy przeprowadzać regularnie, nim nastąpi przepełnienie zbiornika. Bardzo ważne jest, aby jakiś pracownik albo sam właściciel regularnie kontrolowali poziom zebranej warstwy i w razie potrzeby organizowali opróżnianie.
Nie można zrobić tego samemu, ponieważ jest to zabronione przez przepisy. Jak można w nich przeczytać czyszczenie separatorów cena może być wykonane wyłącznie przez specjalistyczne firmy, posiadające odpowiedni sprzęt do tego. Tłuszcz nie zalicza się do niebezpiecznych odpadów, lecz musi być on profesjonalnie utylizowany.
Firmy oferujące tego typu usługi przeważnie posiadają odpowiednie pojazdy ze zbiornikami, do których zbierane są wszystkie odpadki. Z tego powodu ważne jest, aby miejsce zamontowania separatora w taki sposób wybrać, aby był do niego odpowiedni dostęp. Najlepszym rozwiązaniem może być podpisanie z jakąś firmą umowy na takie usługi. Wówczas nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie zapewne bardziej korzystna, ale można się też od razu umówić na systematyczne przyjazdy, aby nie trzeba było za każdym razem dzwonić za terminem.