Nie bez powodu włoska kuchnia jest przez wielu uznawana za jedną z najlepszych. Niepowtarzalne pizze, mnóstwo najróżniejszych makaronów czy też pyszne desery to jedynie niektóre potrawy cieszące się powodzeniem w wielu krajach. Ale pomimo że teoretycznie dużo z tego typu potraw wydaje się naprawdę prostych, to jednak zagadka ich wyjątkowego smaku tkwi w dwóch ważnych rzeczach.
Pierwszą z nich są receptury, niejednokrotnie przekazywane od wielu lat pomiędzy członkami rodziny. Lecz nie mniej istotne są używane składniki, jakie za każdym razem muszą być najwyższej jakości. Nawet jeżeli na przykład pizza jest robiona w innym kraju, to bardzo często znajdują się na niej produkty włoskie oryginalne, dzięki którym końcowy smak jest faktycznie dobry. Jednym z podstawowych składników, który znaleźć się musi na włoskiej pizzie, jest mozzarella włoska. Ser ten jest charakterystyczny, ponieważ ma formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek. Jest przeważnie sprzedawany w woreczkach mających w sobie serową kulkę i zalewę.
Prawdziwa mozzarella posiada śnieżnobiały kolor, jest stosunkowo miękka i lekko się strzępi. Jej smak jest delikatny, z tego też powodu świetnie się sprawdza nie tylko na pizzach i makaronach, lecz również jako dodatek do kanapek i sałatek. Mozzarella, którą się najczęściej kupuje produkowana jest z mleka krowiego, ale dość często ostatnio w sklepach jest też do kupienia mozzarella buffala, produkowana z mleka bawolic. Dużym zainteresowaniem zaczyna się też cieszyć mozzarella burrata, mająca w sobie trochę delikatnej śmietanki.
+Tekst Sponsorowany+