Smakosze wiedzą bardzo dobrze, że na prawdziwej pizzy znaleźć się mogą wyłącznie produkty włoskie oryginalne. W szczególności to będzie dotyczyło mozzarelli, która jest jednym z najbardziej popularnych gatunków sera pochodzących ze słonecznej Italii. Większości z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła ze sprężystymi, białymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Mozzarella jest wytwarzana z krowiego mleka, które pochodzi od wyselekcjonowanych ras, co ogromnie wpływa na ostateczny smak.
Sam ser strzępi się trochę, co jest wynikiem jego procesu produkcji. Dokładnie tak samo jest robiona mozzarella buffala, z tym że do niej wykorzystywane jest mleko bawołów. Posiada ono trochę więcej tłuszczu, co przekłada się na końcowy, bardzo charakterystyczny smak. Ta odmiana mozzarelli jest kwaskowa, ale jednocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie była zbyt ceniona przez konsumentów, lecz w ostatnich latach zaczyna się to bardzo zmieniać.
Duże znaczenie dla tej popularności będą też mieć właściwości zdrowotne, przede wszystkim niska zawartość cholesterolu. Jeśli u kogoś na talerzu pojawi się mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to będzie można się mocno zdziwić. Ten gatunek sera z kolei wygląda praktycznie tak samo jak tradycyjny, lecz posiada w środku kieszonkę wypełnioną gęstą śmietanką. Śmietanka ta zapewnia charakterystyczny maślany smak, tak lubiany przez wielu smakoszy. Mozzarella burrata wytwarzana jest z mleka krowiego, według przekazywanych przez lata przepisów.
+Tekst Sponsorowany+