O smaku wielu kultowych potraw, na przykład takich jak pizza decydują drobiazgi, takie jak chociażby użyte do przyrządzenia składniki. Lecz żeby tak faktycznie było, to należy zrobić ją z dobrej jakościowo mąki i wszelkich dodatków, w tym mozzarelli. Ten rodzaj sera produkowany jest przez dużo firm w rozmaitych krajach, lecz tylko mozzarella włoska smakować będzie faktycznie tak, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Wynika to z kilku czynników. Po pierwsze bez względu na odmianę mozzarelli, a Włosi mają ich kilka, wszystkie wytwarzane są według tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.
Najlepsze sery, takie jak mozzarella fior di latte, są wytwarzane w skomplikowanym procesie, który będzie wymagał dużej wiedzy i doświadczenia, oraz mleka dobrej jakości. W przypadku tradycyjnych, najpopularniejszych mozzarelli będzie to mleko krowie, ale w ostatnim czasie do łask wróciło także bawole mleko. Ma ono w sobie znacznie większą ilość tłuszczy, dlatego wytwarzana z niego mozzarella buffala cechuje się delikatnym, lekko kwaskowym smakiem. Jeżeli ktoś będzie chciał skosztować jeszcze czegoś innego, to interesującą opcją może być dla niego mozzarella burrata. Przy jej produkcji do każdej z kulek jest dodawana niewielka ilość śmietanki. Dlatego też po przekrojeniu ze środka wypływa płynna masa, a wszystko przypominać będzie smakiem masło, zresztą stąd wzięła się przecież ta nazwa. Obecnie mozzarelle włoskie są coraz częściej spotykane w najróżniejszych sklepach, z tego też powodu raczej nie będzie problemów z ich kupieniem.
+Tekst Sponsorowany+