Wielbiciele włoskich potraw bardzo dobrze wiedzą, że ich końcowy smak w dużej mierze zależy od użytych składników. Tradycyjne produkty włoskie oryginalne często nie będą pochodziły z dużych przedsiębiorstw i taśmowej produkcji, lecz wytwarzane są przez lokalnych, niewielkich przedsiębiorców. Co oczywiste według tradycyjnych receptur, które się przekazuje z pokolenia na pokolenie.
Dotyczy to także mozzarelli, jakie w wielu przepisach są niezastąpione i niezbędne, w tym uwielbianej przez wszystkich pizzy. Ten wyjątkowy w smaku ser produkowany jest rzecz jasna w wielu krajach, ale z reguły daleko mu do oryginalnego. Wynika to zarówno z jakości używanego do produkcji mleka, jak też strzeżonych pilnie tajemnic tworzenia. Najbardziej obecnie popularna mozzarella włoska jest robiona z krowiego mleka. Przeważnie posiada ona formę niedużych, spłaszczonych kulek, znajdujących się w serwatce. Smak tej mozzarelli jest łagodny i delikatny, a podczas rozrywania tworzą się typowe dla niej strzępienia.
Sprawdza się doskonale jako dodatek do dań na ciepło czy sałatek. Lecz jeśli ktoś będzie szukał jeszcze lepszych smakowych doznań, to ma dwie propozycje do wyboru. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, która jest wytwarzana z mleka specjalnego gatunku bawolic. Przez większą zawartość tłuszczu ten gatunek sera posiada nieco głębszy, lekko kwaskowy smak. Z kolei mozzarella burrata jest niezwykle maślana i delikatna, zawdzięcza to niewielkiej zawartości śmietany, jaka się znajduje w bardzo charakterystycznej torebce.
+Tekst Sponsorowany+