Od wielu lat produkty włoskie oryginalne cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Bierze się to z paru aspektów. Po pierwsze produkowane są one wyłącznie z najlepszej jakości składników naturalnych. Receptury są przekazywane od wielu pokoleń, dzięki czemu smakują one zawsze doskonale.
W szczególności chętnie są wybierane sery, w tym niezbędna w przypadku każdej pizzy mozzarella włoska. Tradycyjna mozzarella wytwarzana jest z mleka pasących się na włoskich łąkach krów, lecz jest też kilka gatunków, które wytwarza się z mleka na przykład bawołów. Mozzarella wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma kształt niewielkiej kulki o średnicy kilku centymetrów. Kulka taka jest biała i ma miękką, delikatną strukturę. Podobnie łagodnie smakuje, dzięki czemu świetnie się sprawdza zarówno na pizzy, jak również w formie dodatku do sałatek czy kanapek. Ale warto się również przyjrzeć jej innym, nie mniej interesującym wersjom.
Przykładowo mozzarella burrata wygląda identycznie jak zwykła, lecz za to ma płyny, maślany środek. Jest to rezultatem sposobu jej produkowania, w czasie którego jest dodawana pewna ilość śmietanki. I to dzięki niej właśnie dostaje ona charakterystyczny smak, od jakiego pochodzi też jej nazwa. Jeżeli ktoś chce spróbować czegoś bardziej oryginalnego, to dla niego świetnym rozwiązaniem będzie mozzarella buffala. Ten gatunek sera jest wytwarzany z mleka bawolego, które zawiera w sobie znacznie więcej tłuszczu, co przyczynia się do kwaskowego posmaku.
+Tekst Sponsorowany+