Przeglądając sklepowe półki bez żadnego problemu zauważy się na nich niewielkie foliowe woreczki, w jakich znajdują się serowe kulki w zalewie. Serem tym jest mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie rodzajów sera. Jest on szczególnie ceniony w kuchni włoskiej, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, ale też i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Jednak prawdziwa mozzarella włoska według wielu osób bardzo się różni od tego, co znaleźć można w naszych sklepach. Wynika to z kilku rzeczy. Przede wszystkim na jej ostateczny smak bardzo mocno wpływa mleko zastosowane do produkcji. A to pochodzące od włoskich krów ma bardzo dobrą jakość, zwłaszcza tych trzymanych w niedużych gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw pochodzi też najcenniejsza odmiana właśnie tego sera, to znaczy mozzarella fior di latte.
Jest ona produkowana wyłącznie w paru rejonach Włoch, według tradycyjnych receptur. Sam proces produkowania jest długi i bardzo precyzyjny, lecz zadbanie o wszystkie szczegóły zapewnia wyjątkowy smak końcowego produktu. Nieduże gospodarstwa włoskie także słyną z produkcji innego gatunku mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego sera zamiast mleka krowiego wykorzystuje się mleko bawołów. Posiada on dużo większą zawartość tłuszczu, co ma duże przełożenie na ostateczny smak. Ta mozzarella jest bowiem znacznie bardziej wyrazista, a równocześnie lekko kwaskowa. Zawiera także sporo więcej różnego rodzaju składników odżywczych, dzięki czemu jest cennym składnikiem w codziennej diecie.
Coraz większą popularnością wśród miłośników włoskiej kuchni także się cieszy mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z mleka krowiego, ale w trochę odmienny sposób niż tradycyjny. W każdej kulce bowiem się robi niedużą kieszonkę, do jakiej wlewana jest niewielka ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po przekrojeniu burrata ma płynniejszą konsystencję, a równocześnie bardzo delikatnym maślany smak, tak ceniony przez sporą ilość osób.
+Tekst Sponsorowany+