Nie bez powodu kuchnia z Włoch uważana jest przez wielu za jedną z najlepszych na świecie. Naturalne składniki i bogate smaki powodują, że pizza, spaghetti czy lazania cały czas się cieszą niesłabnącym powodzeniem. Jeden z takich składników to prawdziwa mozzarella włoska, jaka od dziesięcioleci wytwarzana jest według oryginalnych receptur. Sam proces produkowania takiej mozzarelli nie jest skomplikowany, ale na końcowy smak wpływają różne czynniki.
Bardzo ważna jest jakość wykorzystanego do wyrobu mleka, ale też ogromne znaczenie ma doświadczenie i wiedza serowara. Aby uzyskać najwyższej jakości produkt należy wszystkie rzeczy wykonać w odpowiedniej chwili, a żeby to zrobić dobrze to trzeba dysponować wieloletnią praktyką. Z tego też powodu pomimo wysiłków firmy z innych krajów niż Włochy nie mają możliwości wyprodukowania tak dobrych serów, bowiem ich produkty będą zupełnie inaczej smakować.
Wiedzą to też bardzo dobrze szefowie kuchni, jakim będzie zależało na potrawach o najwyższej jakości. Pragnąc tę jakość zachować wykorzystują oni do lazanii czy pizzy jedynie prawdziwe produkty włoskie oryginalne, przez co mogą o tę jakość zadbać. Samych serów mozzarella istnieje wiele rodzajów, oprócz najbardziej klasycznych rosnącą popularnością cieszy się chociażby mozzarella buffala. Ta odmiana sera jest wytwarzana z mleka bawolego, które posiada znacznie większą zawartość tłuszczu. Dzięki temu buffala posiada lekko kwaskowy, charakterystyczny posmak, a jednocześnie jest bardzo delikatna i łagodna.
Bez żadnego problemu kupić ją można w dobrych sklepach z żywnością z Włoch, i nadaje się bardzo dobrze do każdej typowej potrawy. Niezwykle interesująco prezentuje się także w smaku mozzarella burrata. Przy produkcji tej mozzarelli w kulkach wykonuje się kieszonkę, do jakie następnie się wlewa gęstą śmietankę. Dodatek ten zapewnia lekko maślany, delikatny smak, od jakiego zresztą pochodzi nazwa tego sera, a po przecięciu kieszonki z wnętrza wypłynie śmietankowy płyn.
+Tekst Sponsorowany+