Wielbiciele włoskiej pizzy od razu wyczują, czy robiona jest ona na oryginalnych składnikach, czy też na tańszych podróbkach. Dotyczyło to będzie zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również sera mozzarelli, jaki jest także niezbędny w tej świetnej potrawie. W prawdziwej włoskiej pizzy może się pojawić prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden inny ser nie będzie tak smakował. Warto zatem poznać wszystkie tajniki jej produkcji, które mają ogromny wpływ na konsystencję i smak.
Ser ten sprzedaje się przeważnie pod postacią niewielkich kulek w słonej zalewie. Posiada delikatną strukturę, a po przerwaniu tworzą się tak charakterystyczne włókna. Prawdziwa mozzarella jest robiona z mleka krowiego, jakie wlewa się do dużej kadzi i daje podpuszczkę. Po podgrzaniu wszystkiego tworzy się skrzep, z jakiego formowane są później kulki i umieszczone w posolonej zalewie. Lecz przed tym masa zalewana jest ciepłą wodą, to właśnie ten proces powoduje wytworzenie włókien. Ser ten charakteryzuje się miękką konsystencją oraz delikatnym smakiem, a po stopieniu będzie się mocno ciągnął.
Jeżeli ktoś chciałby kupić włoską mozzarellę z Włoch, to powinien poszukać jej w jednym ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne. Jeżeli miał będzie nieco szczęścia, to być może też tam znajdzie jakieś odmiany z tej grupy serów, na przykład takie jak buffala czy burrata. Mozzarella buffala jest dla odmiany produkowana z mleka bawolego, które ma dużo więcej tłuszczu. To ma mocny wpływ na jej smak, który jest dużo bardziej wyraźny, a jednocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla jeszcze się nie cieszy u nas dużą popularnością, choć powoli zaczyna się to zmieniać.
Oryginalnie wygląda i smakuje także mozzarella burrata. Z kolei ją robi się z krowiego mleka, ale w procesie produkcji dokłada się niedużą ilość śmietany. W tym celu tworzy się niewielką kieszonkę, do której ta śmietana zostaje wlana. Tym sposobem smak burraty jest trochę maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się nazwa tego sera.